PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

wtorek, 27 października 2015

Kotlety fasolowe z jabłkiem i majerankiem

Po części teoretycznej dotyczącej tworzenia kotletów nie mogło zabraknąć roślinnych burgerów! Co byście powiedzieli na kotlety fasolowe, z jabłkami pachnącymi majerankiem i odrobinę rodzynek? Ja przyznaję, że tak bardzo mi one zasmakowały, że robiłam je dwa razy w zeszłym tygodniu. A skoro ja tak bardzo się w nich rozsmakowałam, to czemu by nie podzielić się z Wami tym banalnie prostym przepisem?

Dziejsze słodko-słone kotlety nie wymagają ani wyszukanych składników, ani poświęcania im mnóstwa uwagi. Wystarczy, że namoczycie fasolę, następnie ją ugotujecie, zblendujecie i hop, do piekarnika. Proporcje można podwoić lub nawet potroić, by mieć zapewniony obiad na cały tydzień.





Składniki:
na 6 kotletów
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (około 1,5 suchej)
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem kotletów, fasolę zalej wrzątkiem i odstaw na 10-12 godzin. Następnego dnia odcedź ją, zalej świeżą, posoloną wodą i ugotuj do miękkości (zajmuje to od 1 do 2 godzin, w zależności od wielkości ziarenek). Następnie fasolę ostudź. Cebulę, czosnek i jabłko drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i usmaż cebulę z czosnkiem. Po około dwóch minutach dodaj jabłko, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Trzymaj całość na ogniu, aż jabłka zmiękną, następnie wyłów liść laurowy i kulki ziela angielskiego. W misce zblenduj fasolę, zawartość patelni, resztę oleju i sos sojowy. Przypraw do smaku. Na koniec wsyp do masy rodzynki i dokładnie wymieszaj. Dłońmi uformuj kotlety i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w 200 stopniach (kotlety powinny nabrać intensywnego koloru). Podawaj z ziemniakami i surówką lub w bułce z warzywami i sosami.



Uwagi:
1. Jeśli chcesz usmażyć kotlety, dodaj do nich 1 lub 2 łyżki mąki z ciecierzycy, by masa była bardziej zwarta.
2. W mojej bule wystąpiły także; majonez sojowy, sałata, pomidor, czipsy z jarmużu i keczup.
3. Kotlety można także mrozić.

4 komentarze:

  1. Widziałam wiele fasolowych kotletów, ale w takiej wersji jeszcze nie. Koniecznie muszę zapisać do mojej listy obowiązkowych do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne! intrygują mnie te smaki, po prostu muszę je spróbować :) a zdjęcie - "pełna profeska" jak to się mówi :D

    OdpowiedzUsuń