PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 6 sierpnia 2015

Tofucznica z syropem klonowym i wege boczkiem

Ostatnio znajoma, która zwiedziła pół świata, opowiadała mi, że kiedy była małą dziewczynką, mieszkała przez parę lat w Kanadzie. Któregoś bardzo zimnego dnia mama zabrała ją i jej siostry na jajecznicę z boczkiem i syropem klonowym, Danie, które dla wielu Polaków może brzmieć co najmniej dziwacznie, tak wryło się jej w pamięć, że po wielu latach postanowiła je powtórzyć we własnym domu. Słuchałam zdumiona tym połączeniem smaków i kombinowałam, jak mogłoby smakować to danie w wersji bezmięsnej i bezjajecznej.

Wiem, że stworzenie wegańskiego odpowiednika tej potrawy może wydawać bezsensowne (bo przecież jajka są głównym składnikiem!), ale nie mogłam się uwolnić od myśli, że przecież to wcale nie jest takie trudne. Pobiegłam do sklepu, kupiłam kostkę tofu, z szafki powyciągałam przyprawy, dorzuciłam od siebie liście jarmużu i oto jest – tofucznica, która podbiła moje serce!

tofucznica z wege boczkiem





Składniki:
na jedną dużą lub dwie małe porcje
  • kostka tofu 220 g  (najlepiej wędzonego)
  • garść liści jarmużu
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki wege boczku
  • pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż porwane liście jarmużu. Po kilku minutach dodaj rozdrobnione w rękach tofu i przyprawy: sól, curry, kurkumę i pieprz. Smaż przez kilka minut. Przed podaniem polej tofucznicę syropem klonowym i posyp wiórkami wege boczku.



Uwagi:
1. Czarna sól Kala Namak ma jajeczny zapach, o czym pisałam już przy okazji przepisów na pasty. Świetnie sprawdza się w potrawach, które mają udawać dania tradycyjnie przygotowywane z jaj. Można ją kupić w sklepach z eko żywnością.
2. Przepis na wege boczek podawałam już na blogu. Jeśli nie masz wymienionych składników, po prostu pomiń boczek podczas przygotowywania tofucznicy.



4 komentarze:

  1. od razu na listę do zrobienia zapisuję tą tofucznicę! sama zaciekawiłaś mnie tym przepisem i pewnie będzie chodził mi po głowie dopóki nie spróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłabym... teraz szczególnieeee!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam, że próbujesz zaprzyjaźniać się z pielęgniarkami. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Trzymaj się ciepło!

      Usuń
    2. Pierwszego dnia:
      -Przepraszam, czy jest jakaś szansa na dietę wegetariańską?
      -Oczywiście, proszę odsunąć mięso od ziemniaków

      </3
      dziękuję!

      Usuń