PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

piątek, 2 stycznia 2015

Śniadanie mistrzów: najlepsza owsianka

Nowy rok powitałam daniem, które wielu osobom kojarzy się z nieprzyjemną breją serwowaną w przedszkolach. Rozgotowane, mdłe kluchy nikomu nie kojarzą się pozytywnie. Aby odczarować to wrażenie wystarczy tylko odrobina chęci i czasu. Dla mnie pożywne śniadanie, jakim zdecydowanie jest owsianka, powinno być naturalnie słodkie, kremowe i gęste. Chociaż we wszelakich owsiankowych daniach specjalizują się blogi śniadaniowe, u mnie nie mogło zabraknąć tej pozycji. Bo kto wie, może gdzieś tam siedzi jakaś osoba, która nigdy nie próbowała owsianki w takiej wersji?

wegańska, szybka owsianka

Składniki:
na jedną porcję

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (najlepiej domowe, u mnie migdałowe)
  • szczypta soli
  • słodki syrop do podania i orzeszki (u mnie syrop z mniszka i orzeszki ziemne)
Płatki wsyp do garnka i zalej mlekiem. Banana pokrój na cienkie plasterki i dodaj do naczynia. Posól i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Kiedy owsianka delikatnie zgęstnieje, dodaj masło orzechowe. Gotuj do uzyskania ulubionej konsystencji, od czasu do czasu mieszając (ja lubię bardzo gęstą owsiankę, co zajmuje około 8-10 minut gotowania. Podawaj polane słodkim syropem (klonowym, z agawy, daktyli) i podprażonymi ulubionymi orzechami.

wegańska owsianka

Uwagi:
1. Ja owsiankę gotuję na mleku sojowym, ponieważ ma najwięcej białka i dzięki niemu owsianka jest bardziej zwarta i kremowa.





7 komentarzy:

  1. to zdecydowanie moja ulubiona owsianka, najlepsze połączenie smaków! :)
    świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zazwyczaj zalewałam płatki wrzątkiem, ale ostatnio jest lenistwo level milion: zalewam płatki zimną wodą i odstawiam na noc, a rano tylko czegoś dosypuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie jakoś owsianka na wodzie nie podchodzi, ale jak już się na taką decyduję, to musi mieć duuuuuuużo owoców. :)

      Usuń
  3. hej, zaczęłam zdrowy tryb życia od tego roku, min. dzięki Twojemu wpisowi, ta owsianka jest ekstra. ale czy znasz jakiś prosty czy przystępny przepis na granole? nie chcę więcej kupnej. :) pozdrawiam! Anka

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, mam zamiar nawet opublikować przepis na granolę w tym miesiącu :) generalnie zasada jest prosta - wybierasz ulubione dodatki (orzechy, nasiona), pieczesz z płatkami owsianymi i płynem (mleko, sok, cokolwiek lubisz), pod koniec dosypujesz ulubione suszone owoce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, dziękuję, czekam na wpis (choć spróbuję również sama)!

      Usuń