PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

środa, 11 listopada 2015

Wegański tort idealny

Blog skończył rok, więc czas na świętowanie! Nie mogło obyć się bez tortu, to chyba oczywiste? Chciałam przygotować coś specjalnego, co na długo zostanie w pamięci i z chęcią będzie sięgało się po kolejne kawałki. I tak oto, po kilku próbach, kilkunastu degustacjach, ochach i achach jest  tort idealny.
Kakaowy biszkopt, który za każdym razem wychodzi idealnie wilgotny (nie mylić z zakalcowaty!), kwaśny dżem owocowy i słodki orzechowo-kokosowy krem to połączenie idealne. Nie jest to danie dietetyczne, jednak sprawdza się świetnie przy wyjątkowych okazjach. Przy tym jest bardzo prosty i nie wymaga trudnych do dostania składników. Gotowi na niebiańską rozkosz?





Składniki
na jeden biszkopt o średnicy 21-23 cm
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
na krem (porcja do pokrycia dwóch blatów)
  • 300 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 3 łyżki syropu z agawy lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
dodatkowo
  • kwaśny dżem (im kwaśniejszy, tym lepszy)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • kilkanaście orzechów
  • ewentualnie pestki granatu
Dzień przed pieczeniem ciasta schowaj mleko kokosowe do lodówki.
W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W mieszaninie zrób dwa dołki, większy i mniejszy. Do większego wlej mleko roślinne i olej, a do mniejszego ocet i sodę oczyszczoną. Szybko wymieszaj całość (maksymalnie 30 sekund) i przelej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piecz przez około 40 minut w 170 stopniach. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku pieczone (patyczek powinien być suchy), a następnie dokładnie ostudź.
W międzyczasie przygotuj krem: masło orzechowe wymieszaj dokładnie ze stałą częścią mleka kokosowego, solą, cynamonem i słodkim syropem. Masa powinna być gęsta, jednak musi się łatwo rozprowadzać (gdyby była zbyt gęsta, dodaj odrobinę płynnego mleka kokosowego).
Kiedy biszkopt będzie już ostudzony, odkrój wierzch, by stał się równy i przekrój ciasto na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj dżemem, a drugi kremem, po czym złóż je. Wierzch także posmaruj kremem, posyp startą na tarce gorzką czekoladą i posiekanymi orzechami lub pestkami granatu. Przed podaniem schowaj do lodówki minimum na 3 godziny, by tort lepiej się kroił.




Uwagi:
1. Przepis na biszkopt pochodzi od wegAnki, krem jest mojego autorstwa.
2. Robiłam ten tort trzy razy; pierwszy raz upiekłam jeden biszkopt, który przygotowałam tak, jak podaję w przepisie, kolejne dwa razy upiekłam dwa biszkopty, podzieliłam je na 4 części, a następnie dwie warstwy posmarowałam dżemem a dwie kremem. Jeśli zależy Wam na wysokim torcie, przygotujcie dodatkowy biszkopt, jednak nie musicie podwajać ilości kremu, w podanej przeze mnie ilości w zupełności go wystarczy.
3. Najlepszy dżem do tego przepisu to porzeczkowy, malinowy albo jagodowy. Truskawka, brzoskwinia czy wiśnia się nie sprawdzi.

4. Z odciętych kawałków biszkoptów przygotowuję trufle i częstuję nimi znajomych.

9 komentarzy:

  1. wygląda pysznie!:)
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny torcik! krem skradł moje serce i mam ochotę by w najbliższym czasie skradł i moje podniebienie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. przy takiej okazji, nie ma obowiązku na dietetyczny tort. Ba powinniśmy mieć możliwość do rozpusty! :D
    Gratuluję wytrwania roku w blogosferze (co pewnie wcale nie było uciążliwe, a przyjemne) ;3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I to prawda, rozpusta raz na jakiś czas jest wręcz wskazana!

      Usuń
  4. wygląda baaardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, bardzo smaczny, naprawdę, ale z tego jednego blatu to taki cieniutki wyszedł, na jaki rozmiar tortownicy robiony był biszkopt?
    Robiłam próbę przed urodzinami synka, teraz zrobię 2 biszkopty.
    Krem w połączeniu z masłem orzechowym wyszedł mi brązowy w kolorze orzecha a nie taki biały jak na zdjęciu, ale oczywiście pyszny.
    Zamiast syropu z agawy dałam cukier, a trzeba pamiętać, żeby był to cukier puder, bo zgrzyta :)
    Ogólnie pyszny, tylko szkoda, ze tak nie wyrasta jak tradycyjny biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze piekę w tortownicy 21 cm, bo taką mam w domu i za każdym razem wychodził tak wysoki, jak na zdjęciu. Może spróbuj dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia więcej? Nie powinno to wpłynąć na smak, a może odrobinę się podniesie. Ważne też jest, by ciasta nie mieszać za długo i nie zbyt intensywnie (najlepiej łopatką, a nie mikserem), bo właśnie może nie wyrosnąć. Co do kremu to jego kolor będzie się zmieniał w zależności od proporcji masła do mleka (czasem się zdarzy, że wpadnie łyżka jednego lub drugiego więcej). Wskazówki o cukrze pudrze dopisuję, bo kompletnie o tym zapomniałam. Gdybyś chciała jeszcze o coś dopytać, to pisz śmiało, tutaj albo na facebooku. :)

      Usuń