PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 10 września 2015

Kukurydziana zupa z masłem orzechowym

Kto czyta mnie na bieżąco i sprawdza moje miesięczne podsumowania, ten wie, że w sierpniu przechodziłam przez wielodniową fazę gotowania zupy kukurydzianej. Pokazywałam Wam nawet przepisy, z których korzystałam najchętniej, jednak przyznaję, że sporo w tym czasie także eksperymentowałam ze złotymi kolbami. Sprawdzałam, jakie połączenia smakowe lubię najbardziej, bez czego mogłabym się obyć, a także zastanawiałam się, czego mi brakuje. Mieszałam, kombinowałam, testowałam i w końcu wymyśliłam. Zupa kukurydziana najlepiej smakuje z moim najukochańszym składnikiem na ziemi – masłem orzechowym.

Dzisiejszy przepis to połączenie moich ulubionych smaków, jeśli chodzi o zupę kukurydzianą. Słodycz przenika się z ostrością, ziarenka przyjemnie chrupią pod zębami, a na końcu języka czuć charakterystyczny smak masła orzechowego. Trochę smaków lata i szczypta jesiennych przypraw – to idealna propozycja na babie lato.

zupa z masłem orzechowym


Składniki:
na 3-4 porcje

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 cm imbiru
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 litr mleka sojowego
  • 3–4 ziemniaki
  • 2 kolby kukurydzy
  • sól i pieprz
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek, chilli i imbir drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, a z kolb kukurydzy odetnij ziarna (postaw kukurydzę pionowo w misce i ścinaj je nożem). Na dnie garnka rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj czosnek, chilli i imbir, a także przyprawy. Po około dwóch minutach dodaj ziemniaki, a następnie kukurydzę. Smaż składniki przez chwilę, a następnie zalej je mlekiem sojowym i przykryj garnek. Gotuj mniej więcej 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy zupa będzie gotowa, dodaj do niej masło orzechowe, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj, by masło dokładnie się rozpuściło. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem lub koperkiem.

zupa z kukurydzy


Uwagi:
1. Przepis na masło orzechowe pojawił się na blogu prawie rok temu. Do tej zupy przygotowałam właśnie takie domowe masło.
2. Zamiast mleka sojowego możesz użyć ryżowego, owsianego lub migdałowego. Ja użyłam mleka sojowego w proszku, które jest odrobinę słodkie (co podkreśla i uwydatnia resztę smaków w tej zupie).
3. Dla wydobycia smaku można zupę dodatkowo zaprawić łyżką octu winnego (jakieś 5 minut przed skończeniem gotowania).

4 komentarze:

  1. to masło orzechowe na pewno podbiło smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzooo lubię kukurydzę, a tym bardziej w połączeniu z masłem orzechowym :) często zapiekałam ją po prostu i jadłam wraz z masłem :D hmmm... czas przyrządzić taką zupę! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne smakiii ;)
    Masło orzechowe i kukurydza szałłl!!

    OdpowiedzUsuń
  4. My uwielbiamy zielony groszek z masłem orzechowym xD Ale podejrzewamy, że kukurydza też sie świetnie sprawdzi! :D

    OdpowiedzUsuń