PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

poniedziałek, 14 września 2015

Podwójnie dyniowe cinnamon rolls

Dynia lubi się z tak wieloma składnikami, że kiedy zaczyna się sezon na nią, nie mogę się zdecydować, od czego zacząć gotowanie; czy wpierw przygotować zupę z mlekiem kokosowym, a może połączyć ją z chilli i odrobiną imbiru, czy też wypróbować słodkie zestawienia z owocami. Kiedy już nacieszę się znanymi smakami i zacznę wyszukiwać nowe połączenia, najczęściej stawiam na słodkie wypieki, a ponieważ jesień tuż tuż, wszędzie staram się przemycać moje ulubione, rozgrzewające przyprawy – cynamon i kardamon (jesienne klimaty przyciągają mnie tak bardzo, że przemycam je nawet w zupach; jak w ostatniej kukurydzianej).

Jak być może Wam już wiadomo, dynia świetnie pasuje do drożdżowych wypieków, którym nadaje lekkość i puszystość (nie zapominając o pięknym, żółciutkim kolorze!). Stąd w mojej głowie narodził się pomysł na jesienne cinnamon rollsy, podwójnie dyniowe. Wyszły idealne: ciasto jest miękkie, aromatyczne i niezwykle lekkie, a nadzienie, dzięki tajnemu składnikowi (masło orzechowe, a jakże!), wyśmienite. Całość sprawia, że na pewno na jednej bułeczce się nie skończy!



Składniki:
na około 15-20 bułeczek

  • 25 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki
  • 120 g puree z dyni
  • 75 ml ciepłej wody
  • 60 g oleju
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 150 g puree z dyni
  • 150 g masła orzechowego
  • 20 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże włóż do miski, zasyp łyżką cukru i dokładnie rozetrzyj. Dodaj łyżkę mąki, połowę ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, by drożdże ruszyły. Po tym czasie dodaj do miski resztę składników i zagnieć ciasto (zajmie to około 7 minut); ciasto powinno być sprężyste i elastyczne, odrobinę mokre. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotuj nadzienie: puree połącz z masłem orzechowym, dodaj przyprawy i cukier.
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przenieś je na omączony blat lub stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Następnie przekrój je na pół (tak, by prostokąty miały wymiary 30x25 cm) i posmaruj nadzieniem. Następnie zawiń wzdłuż dłuższego boku i pokrój na kwadraty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by między bułeczkami zostało kilka centymetrów przerwy i odstaw na kolejnych 30 minut do wyrośnięcia. Po tym  czasie piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut (do ładnego zarumienienia).



Uwagi:
1. Puree z dyni można zrobić na dwa sposoby: dynię należy oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości lub upiec w piekarniku, a następnie zmiksować. Dynię hokkaido, której użyłam do tego przepisu, można zjadać ze skórką, więc nie trzeba jej obierać. 
2. Przepis na masło orzechowe podawałam już na blogu i wciąż korzystam z tego przepisu. Jeśli masło orzechowe, którego używasz do nadzienia jest bardzo słone, pomiń szczyptę soli podaną w przepisie.


8 komentarzy:

  1. przepysznie wyglądają, musimy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują także przepysznie! Spróbujcie koniecznie! :)

      Usuń
  2. Robiłyśmy nie tak dawno bułeczki dyniowe z powidłami :D Bajecznie wyglądały i tak też smakowały :)
    Z masłem orzechowym jeszcze musimy je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbujcie koniecznie! To następny level smaku, jeśli chodzi o drożdżowe wypieki. :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Podzieliłabym się, ale... już dawno wszystkie zjedzone. ;)

      Usuń
  4. dynia sprawdza się cudownie w drożdżowych wypiekach, a ten który stworzyłaś jest po prostu idealny! dodatek masła orzechowego znowu mnie zachwyca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnimi czasy dodaję masło dosłownie wszędzie, więc pewnie niedługo znów pojawi się na blogu!

      Usuń