PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 4 grudnia 2014

Sałatka z jarmużem i karmelizowaną gruszką

A więc stało się: jest zimno, wiatr wieje z prędkością zawstydzającą wyścigówki, ciemno robi się już po 15, a herbatę wypija się strumieniami. Też tak macie? Ja, niestety, jestem najbardziej ciepłolubnym stworkiem, jaki przybył do Gdańska i muszę się jakoś rozgrzewać od środka. Aby w przerwie między zajęciami zjeść coś pożywnego i przygotowanego z sezonowych produktów, robię sałatki. Zazwyczaj są one bardzo proste, szybkie i sycące. Wrzucam do nich zieleninę, którą akurat mam w domu, kaszę lub grzanki, i najróżniejsze dodatki. Ta sałatka, którą dziś Wam prezentuję, nadaje się na drugie śniadanie w szkole lub pracy (robicie wieczorem, rano wrzucacie do pojemniczka i zajadacie!) lub lekką kolację. Moim zdaniem jest idealna na zimę, bo dzięki orzechom odżywia mózg, a słodka, karmelizowana gruszka świetnie rozgrzewa.





Składniki:
na dwie porcje
1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
1  duża gruszka
2 łodygi jarmużu
60 g orzechów włoskich
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka syropu z agawy / miodu / cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Kaszę przesyp na sitko i przepłucz gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczy. Wrzuć ją do garnka, dodaj 2/3 szklanki wody i odrobinę soli, po czym ugotuj do miękkości. Na suchej patelni podpraż orzechy, aż zaczną ładnie pachnieć i przesyp je do miseczki. Jarmuż dokładnie umyj i porwij na małe kawałki. Gruszkę obierz, pokrój na osiem części, wydrąż gniazda nasienne. Na patelnię wlej ocet balsamiczny i wybrane "słodzidło", po czym dodaj pokrojoną gruszkę (jeśli używasz cukru, przed dodaniem gruszki poczekaj, aż cukier rozpuści się odrobinę w occie). Smaż około 2 minuty z każdej strony, aż owoc stanie się miękki i pokryty karmelem. Następnie ściągnij gruszkę z patelni i wlej na nią 1/2 szklanki wody, która pomoże utworzyć dressing. Trzymaj na gazie przez chwilkę, drewnianą szpatułką próbując zebrać cały sos, który został po karmelizowaniu. Wszystkie składniki (łącznie z dressingiem) połącz. Smacznego!


Uwagi:
1. Jeśli nie lubisz surowego jarmużu, możesz go zblanszować: wrzuć go na około 2 minuty do gotującej się wody, po czym odcedź i przełóż do miski z lodem. Jeśli nie możesz nigdzie dostać tego składnika, użyj szpinaku.
2. Orzechy przed wrzuceniem na patelnię możesz pokroić na mniejsze kawałki, ja akurat lubię takie duże, więc je zostawiłam.

3 komentarze:

  1. jablko się nada? bo akurat mam w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakie, twarde i winne powinno być w porządku, miękkie się nie nada, jednak w każdym przypadku to nie będzie ten sam smak, co z gruszką.

      Usuń
  2. niestety zima już blisko, odczuć do można po tych minusowych temperaturach, a gdy zawieje jeszcze zimniej... takie sezonowe sałatki zawsze są przyjemnym pocieszeniem :) lubię chrupać, tym bardziej z orzechami, także chętnie zainspiruję się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń