PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

niedziela, 7 grudnia 2014

Najprostszy chleb drożdżowy

Każdy bloger kulinarny ma bardzo podobne marzenia: chce wydać książkę, otworzyć restaurację albo mieć własny program kulinarny w TV. Całkowicie to rozumiem, bo przecież kochamy jedzenie, smaki i aromaty, uwielbiamy uczyć się i przekazywać swoją wiedzę szerokiemu gronu odbiorców. Ja też mam bardzo podobne marzenie. Chciałabym kiedyś otworzyć własną piekarnię, gdzie pojawiałyby się tylko ekologiczne, w 100% roślinne chleby, bułki, rogale, co dusza zapragnie. Stworzyłabym miejsce, gdzie każdy mógłby przyjść po pieczywo na śniadanie albo popołudniową kawę i ciastko bezglutenowe. Nad wszystkimi recepturami czuwałabym osobiście, dlatego produkcja nie odbywałaby się na masową skalę .
Troszkę się rozmarzyłam, a przecież mam dla Was przepis! Niestety, przepisy na chleb na zakwasie pojawią się na blogu dopiero w przyszłym roku, ponieważ wielkimi krokami zbliżają się święta, a chcę się z Wami podzielić kilkoma pomysłami. Dzisiejszy chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga maszyny do chleba ani specjalnych dodatków. Zaskoczcie rodzinę i przygotujcie go na poranne śniadanie lub wigilijną wieczerzę. Ciepłej kromce domowego chleba nikt się nie oprze.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 260 ml ciepłej wody
  • 7 g soli (łyżeczka)
  • 15 g drożdży
Wykonanie:
Drożdże wsyp do miski i zalej ciepłą wodą, wymieszaj. Dodaj mąkę i sól, zagnieć elastyczne ciasto (zajmie to około 10 minut). Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie przylegać do ścianek miski. Odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę (miskę przykryj ściereczką), chleb powinien podwoić swoją objętość. Po tym czasie uderz go pięścią kilka razy, by zeszło z niego powietrze. Uformuj płaski prostokąt, którego dłuższe boki zwiń do środka. Odwróć ciasto złączeniem do dołu, wygładź krótsze boki i ułóż na blaszce, natnij ostrym nożem. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C, piecz chleb około 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 stopni C. Po około 40 minutach chleb powinien być gotowy. Zanim zaczniesz go kroić, to najpierw go dokładnie ostudź. Smacznego!


Uwagi: 
1. Przepis podaję za Chillibite.
2. Woda dodana do drożdży powinna mieć temperaturę około 37 stopni C. Jeśli nie masz wprawy w wypiekach drożdżowych, nalej wodę do kubka i zamocz palec. Woda nie powinna Cię ani poparzyć ani być zimna. 
3. Ciasto powinno odpoczywać w ciepłym miejscu, najlepiej przy kaloryferze albo blisko ciepłego piekarnika.
4. Czas pieczenia może się nieco wydłużyć, wszystko zależy od tego, jaki masz piekarnik i jakiej blaszki używasz. Jeśli nie masz pewności, czy chleb jest gotowy, wyłącz piekarnik i zostaw chleb w środku na kilka minut (ja często tak robię).
5. Mąka pszenna typu 750 jest mąką chlebową, która najlepiej nadaje się do tego typu wypieków. Oczywiście, możesz przygotować chleb na mące niższego typu (np. 550), ale pamiętaj, że będzie on smakował bardziej jak drożdżówka niż chleb.


2 komentarze:

  1. Mam takiego kolegę, który skończył jakieś poważne studia, pracował w różnych miejscach i chodził do pracy w garniturze. Pewnego dnia upiekł swój pierwszy chleb - i tak zmieniło się jego życie. Niedługo otwiera swoją drugą piekarnię i pisze książkę o życiu prostego piekarza, za którego pieczywem ustawiają się kolejki.

    Zawsze uwielbiałam chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po tym komentarzu czuję się rozłożona na łopatki i zdopingowana jak nigdy! Zazdroszczę i gratuluję koledze. :)

      Usuń