PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

piątek, 11 grudnia 2015

Ostre pierniczki z marchewkowym lukrem

Chyba nie myśleliście, że jako jedyna blogerka przespałam okres przedświąteczny?! Chociaż wpisy pojawiają się na blogu rzadziej niż ustawa przewiduje, to ja wciąż przesiaduję w kuchni i pichcę, kręcę, smaruję. A że oprócz jadania u siebie bywam ostatnio też gościem, obdarowuję gospodarzy domowymi ciastkami (zazwyczaj tymi z masłem orzechowym lub pieguskami). W grudniu jednak zmieniam nieco utarte schematy i sięgam po pieprzne pierniczki z kolorowym lukrem.
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam ciastka o ostrym i zdecydowanym smaku. Nie dla mnie cynamon, kardamon czy wanilia, gdy mogę postawić na odrobinę więcej imbiru i pieprzu. Chociaż nie wszystkim gra w duszy podobnie, ja zawsze staram się przemycić odrobinę ostrości do świątecznych łakoci. Dla złagodzenia polewam je lukrem w kolorze brzoskwiniowym i oto są – bombowe pierniczki, idealne na świąteczny czas.






Składniki:
na około 30 pierniczków
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego drobnego (do wypieków)
  • 200 g margaryny wegańskiej
  • ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 3/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
Na lukier:
  • cukier puder
  • odrobina świeżego soku marchwiowego
Wykonanie:
Mąkę razem z przyprawami przesiej do miski, wsyp cukier i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagnieć ciasto dłońmi, ewentualnie dodając 2-3 łyżki zimnej wody do masy, by składniki się lepiej połączyły. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij masę, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wytnij dowolne kształty. Piecz przez około 30-35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Dokładnie ostudź. Kiedy ciastka będą już w temperaturze pokojowej, przygotuj gęsty lukier, wsypując cukier puder do miseczki i dodając odrobinę soku. Posmaruj pierniczki lukrem i odstaw na chwilę do zastygnięcia.

Uwagi:
1. Nie lubię kupnych mieszanek do piernika, ponieważ zawierają one głównie cynamon. O wiele chętniej przyprawiam ciastka sama, dodając te składniki, które najbardziej lubię.
2. Jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince, przed pieczeniem wytnij w nich małe kółeczka, przez które później będzie można przełożyć nitkę.
3. To nie jest przepis na miękkie ciasteczka, jednak jeśli zamkniesz je w szczelnym słoiku i pozostawisz tam na parę dni, powinny zmięknąć.

6 komentarzy:

  1. skoro obdarowujesz gości takimi pysznościami, to może powinnam cię zaprosić ?:]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, jestem gościem idealnym, zawsze z jedzeniem i w dobrym humorze. ;)

      Usuń
    2. To w takim razie zapraszam na swoje 19 naste urodziny. Może zaskoczysz... mini tortem. :D Hmm. Cukier puder to biały cukier da się jakoś go uniknąć w lukrze?

      Usuń
    3. Spróbuj ze zmielonym ksylitolem (ważne, żeby był zmielony na puch) albo cukrem trzcinowym (także zmielonym). Pewnie trzeba będzie trochę zmienić proporcje i dać odrobinę mniej soku. :)

      Usuń
  2. o tak, nie ma to jak dzielić się pysznym jedzeniem z innymi, a takie domowe ciacha świąteczne, tym bardziej pierniczki są do tego stworzone :) już niedługo piekę swoje i bardzo kusi mnie taka wersja z wegańską margaryną, nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za ciasteczkami na oleju (robię wyjątek jedynie dla oleju kokosowego), dlatego zawsze mam w domu kostkę margaryny, tak na wszelki wypadek. ;)

      Usuń