PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

piątek, 17 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka z masłem orzechowym

MASZU ma już prawie pół roku, a nie było tutaj jeszcze żadnych ciastek! Jest to co najmniej dziwne, bo ciastka uwielbiam zarówno piec jak i zjadać. A z tymi, które dziś chcę Wam pokazać, wiąże się całkiem fajna historia.
Po raz pierwszy zrobiłam je dla A., w nagrodę za długą podróż z Warszawy do Szczecina. Małe, orzechowe głazy tak nam zasmakowały, że zrobiłam je również dwa tygodnie później. Cykl ten powtarzał się jeszcze przez jakiś czas, aż w końcu całkowicie się one nam znudziły. Powróciłam do nich dopiero wtedy, gdy chciałam podziękować znajomym za nocleg (właśnie tu, w Gdańsku!). Od tamtej pory dostaje je każdy, kogo chcę obdarować czymś specjalnym i bardzo prostym: wysłałam  je P., kiedy została weganką, zjadała także moja koleżanka ze studiów, kiedy skończyła 19 lat, pudełeczko powędrowało także do przyjaciółki A., w jedno z grudniowych i bardzo zimnych popołudni. Ostatnio nastał na nie tak duży szał, że przepis w końcu musiał się tutaj pojawić, innej opcji nie było. 

ciasteczka z masłem orzechowym




Składniki:
na około 30 sztuk
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli
Wykonanie:
Płatki owsiane, mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia połącz w dużej misce. Do mniejszej dodaj mokre składniki: masło orzechowe, cukier, olej i wodę. Dokładnie wymieszaj (najlepiej za pomocą miksera) tak, by cukier się rozpuścił. Wlej mokre składniki do suchych i połącz. Masa powinna być mokra i plastyczna. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, dłońmi uformuj małe i w miarę płaskie ciasteczka i układaj je na blasze. Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

owsiane ciasteczka

Uwagi:
1. Jeśli nie masz błyskawicznych płatków owsianych, miel górskie płatki w blenderze przez kilka sekund. Opcja z mniejszymi cząstkami płatków jest o wiele smaczniejsza niż z dużymi kawałkami.
2. Zamiast wody można dodać mleko roślinne, jednak jest to zbyteczne.
3. Używam domowego masła orzechowego, robionego wg tej receptury: klik.




7 komentarzy:

  1. najlepsze ciasteczka to domowe ciasteczka, a tym bardziej owsiane - moje ulubione! z dodatkiem masła orzechowego to już w ogóle muszą smakować cudownie! :) piękne widoki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupuję wszystko, co ma masło orzechowe w składzie. Tak, jak ten przepis! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacha lubimy najbardziej :D Masło orzechowe plus płatki owsiane to najlepsze połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Omajgad, wyszły cudowne. Zjadłam wszystkie na raz. Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że smaczne jedzenie nie tuczy! Smacznego. ;)

      Usuń
  5. Od tygodnia miałam ten przepis w otwartej zakładce i od tygodnia o nim intensywnie myślałam. W końcu ciasteczka upiekłam, zjadłam. I nadal o nich myślę :) Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Ty jedna przepadłaś po spróbowaniu tych ciastek. :) Cieszę się, że smakowały.

      Usuń