PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

wtorek, 17 listopada 2015

Marchewkowy pudding chia

Czy istnieje lepsze rozpoczęcie dnia, niż zjedzenie pysznego, szybkiego i zdrowego śniadania? Moim zdaniem nie i ostatnio staram się trzymać tej zasady. Choć wciąż mogłabym przygotowywać najlepszą owsiankę i jeść ją dzień w dzień, to czasem przydaje się chwila odpoczynku od masła orzechowego (tak, naprawdę!). W takich chwilach najchętniej sięgam po nasiona chia i eksperymentuję z nimi na wszelkie sposoby. Wczesną jesienią jadam je z pigwą, latem z truskawkami, a teraz, kiedy wybór owoców i warzyw nie jest tak duży, najchętniej sięgam po marchewki i cytrusy.

Choć mogłoby się wydawać, że marchewek nic nie łączy z nasionkami chia, to po spróbowaniu tego połączenia okazuje się, że nic bardziej mylnego! Słodki sok warzywny z odrobiną mleka kokosowego i syropu z agawy tworzy niebanalne i proste śniadanie, smakujące jak deser. Znów to powiem, ale czy naprawdę istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie dnia?










Składniki
na 1 dużą lub 2 małe porcje
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka jednodniowego soku marchewkowego lub świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub więcej, w zależności od tego, jak słodki jest Wasz sok)
  • 4 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • kilka orzechów do posypania
Wykonanie:
Minimum 8 godzin przed przygotowywaniem deseru wstaw mleko kokosowe do lodówki. 
W miseczce wymieszaj nasiona chia z sokiem marchewkowym, cynamonem i syropem z agawy. Wyciśnij odrobinę soku z pomarańczy, a następnie wszystko wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, by nasiona napęczniały. W międzyczasie gęstą część mleka kokosowego ubij trzepaczką lub mikserem, a orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj. Gdy chia wchłonie sok, przełóż pudding do naczyń, w których będziesz go podawać. Udekoruj ubitym mlekiem kokosowym i posiekanymi orzechami.



Uwagi:
1. Chociaż na zdjęciu widzicie trzy naczynka, to jednak porcje do nich nałożone były za małe, by zadowolić trzy brzuchy. Jeśli planujecie przygotować pudding dla większej ilości osób, podwójcie lub potrójcie ilość składników.
2. Nie warto rezygnować z dodatku mleka kokosowego, gdyż nadaje ono delikatności i wzbogaca smak. Wielbiciele kardamonu mogą sypnąć odrobinę tej przyprawy.

9 komentarzy:

  1. Jestem tego samego zdania - nie ma lepszego sposobu na poranek niż zdrowe, smaczne i cieszące oko śniadanie :) Chia na mleku kokosowym są zawsze idealnie kremowe, uwielbiam! A jako gorąca fanka marchwi następnym razem kiedy sięgnę po chia, również ona tam dołączy. Jestem pewna, że smak mnie zachwyci!

    OdpowiedzUsuń
  2. haha, odpoczynek od masła orzechowego... znam to, ostatnio skończyłam kg swojego masła XD
    w każdym razie, poza owsianką, zawsze mam ochotę pokombinować na śniadanie, co zresztą widać na moim blogu, a ten pudding od razu zapisuję na listę co by go zrobić któregoś poranka, bo jest po prostu genialny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, skoro największa inspiracja wśród wegańskich śniadaniowców doceniła mój przepis, to znaczy, że coś jest na rzeczy. :)

      Usuń
    2. no tak wow, dopiero dziś zobaczyłam Twoją odpowiedź i jestem zaskoczona, pozytywnie oczywiście - bardzo dziękuję za tak miłe uznanie :*
      takie przepisy nie mogą zostać niedocenione ;)

      Usuń
  3. muszę koniecznie spróbować! wczoraj kupiłam pierwszy raz chia i nie wiem z czym to jeść ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pierwszy raz polecam chia z mlekiem kokosowym i owocami, żebyś zobaczyła, o co w ogóle w tym wszystkim chodzi. :-)

      Usuń