PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

wtorek, 8 września 2015

Wegański, podwójnie czekoladowy chlebek bananowy

Jesień wlewa się do mnie drzwiami i oknami. Temperatury skazały mnie na schowanie balerin na dno szafy, a zamiast nich wyciągnęłam puchowy sweter i grube skarpetki. Bez przerwy mam ochotę na herbatę, a imbir kupuję za każdym razem, gdy zobaczę go na stoisku. Wieczorami marzę tylko o schowaniu się pod kołdrą i oglądaniu serialu, przegryzając od czasu do czasu coś słodkiego, najlepiej czekoladowego. Mocno czekoladowego.

Jeśli tak, jak ja, zawsze macie w domu dojrzałe banany, a we wrześniu nie odmawiacie sobie słodkich i czekoladowych wypieków, to polecam Wam spróbowanie tego chlebka. Przygotowuje się go błyskawicznie, a jeśli pozwolicie mu dokładnie ostygnąć, kroi się w ładne kromki, które można zjadać jak normalne ciasto, lub posmarować ulubionymi letnimi konfiturami. Najlepiej smakuje podany do łóżka, razem z gorącą herbatą i ulubioną książką.



Składniki:
na keksówkę o wymiarach 25 x 10 cm


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 rozgniecione widelcem banany (około 3/4 szklanki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin (50 g)
Wykonanie:
Do miski włóż banany i rozgnieć je widelcem. Wlej olej, mleko roślinne i cukier, po czym dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Wlej mokre składniki do suchych i połącz ze sobą. Posiekaj czekoladę, a następnie dorzuć ją do masy. Dodaj także żurawinę. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz przez około 50 minut w 180 stopniach. Patyczkiem sprawdź, czy ciasto nie jest w środku wilgotne (może się okazać, że chlebek będzie wymagał kilku minut więcej w piekarniku). Upieczone ciasto całkowicie ostudź i dopiero po tym czasie podawaj.

Uwagi:
1. Dojrzałe banany mają czarne kropki, są miękkie, a ich skórka staje się cieńsza. Do tego przepisu nie nadają się całe żółte banany, gdyż nie są wystarczająco słodkie.
2. Zamiast żurawiny możesz użyć innych suszonych owoców lub dosypać orzechy.

8 komentarzy:

  1. u mnie dzisiaj Murzynek, ale ten chlebek zjadłabym rownież ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujący chlebek! Pychota. Spotykam coraz to różniejsze sposoby na chlebek bananowy, a jeszcze nie zebrałam się do zrobienia chociaż to najłatwiejszego :C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz swój pierwszy chlebek to zakochasz się na zabój. Słowo honoru. ;-)

      Usuń
  3. dziś jadłam czekoladowe śniadanie, ale mało mi jak zobaczyłam ten chlebek! już dawno nie jadłam bananowego wypieki, a tym bardziej w tak obłędnej czekoladowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj... pychotka! dzięki za przepis.. ja dodałam orzechy włoskie ... mmm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy + czekolada = rozpusta maksymalna! Smacznego. :)

      Usuń
  5. Nie tylko podwójnie czekoladowy! Jest i podwójnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń