PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

sobota, 9 maja 2015

Wegańska tarta z tofu i szparagami

Są takie dni, kiedy gotuje się tylko dla siebie. Wyciąga się ulubione składniki z szafek, nie odkłada niczego, o czym druga osoba mówi, że jest fe, bo przecież o to chodzi, by dzisiaj smakowało kucharzowi. Liczy się tylko przyjemność z jednoosobowych dań, które się zna i ubóstwia. Albo tworzy się nowe przepisy, na bazie poznanych wcześniej połączeń. Potem nakrywa się stół, siada wygodnie na ulubionym stołku i w spokoju je obiad. Wymarzony, wiosenny, koniecznie z zielonymi akcentami.
Taka jest dzisiejsza, jednoosobowa tarta. Kruche ciasto, ziołowy serek i zielone badyle, za którymi tęsknię przez 11 miesięcy, by w maju objadać się nimi do oporu. Kiedyś nienawidziłam pieczenia tart, ale ostatnio wszystko, o czym pomyślę, bardzo dobrze się z nimi łączy. Na słodko czy słono, bez różnicy. Ważne, by czuć było wiosnę i miłość na talerzu.



Składniki
na jedną porcję:

na ciasto

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)
  • 4-5 łyżek oleju
na twarożek:
  • 1/2 kostki tofu naturalnego (około 100 g, ja użyłam BIO tofu polsoja)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 dużego ząbka czosnku (lub 1 normalny)
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • szparagi
Przygotowanie:
Do miski wsyp obie mąki i sól, wymieszaj ze sobą. Dodaj wodę i zacznij zagniatać ciasto. Ilość wlanego oleju zależy od tego, jak będzie zachowywało się ciasto. Powinno z łatwością dać się zagnieść w kulę. Szybko je wyrób i odłóż do zamrażarki na 25-30 minut.
W tym czasie przygotuj twarożek: tofu pokrusz do naczynia, w którym będziesz blendować masę. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekany koperek, łyżkę gęstego mleka kokosowego, łyżkę oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. 
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
Wyciągnij schłodzone ciasto i rozwałkuj je między dwoma arkuszami folii spożywczej na dowolny kształt. Nożem odetnij nadmiar ciasta (by stworzyć regularny kształt) i ułóż z niego brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez 30 minut w 160 stopniach. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni, dopiekaj jeszcze 10 minut, a następnie wyciągnij spód, nałóż twarożek i szparagi. Zapiekaj przez kolejnych 15 minut w tej samej temperaturze.

Uwagi:
1. Ponieważ ciasto nie ma żółtek ani masła, nie robi się bardzo żółte w czasie pieczenia. Nie jest to jednak oznaką surowości! 
2. Do twarożku można użyć ulubionych ziół, a pieprz i cytrynę zastąpić pieprzem cytrynowym. Pasta świetnie smakuje także na kanapkach.



5 komentarzy:

  1. i jak tu się nie zakochać w takiej pysznej tarcie? :D z szparagami? zawsze i wszędzie <3 cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  2. do zrobienia w najbliższym czasie. Nie wiecie może, gdzie można kupić to tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BIO tofu dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością,widziałam je też chyba w carrefour. :)

      Usuń
    2. Dzięki! :-)

      Usuń