PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 30 kwietnia 2015

Najlepsze grissini


Jak zrobić grissini


Jak Wasze przygotowania do majowego weekendu? Podejrzewam, że większość z Was ma już zaplanowane, co położy na grilla. Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani co weganie mogą jeść podczas ogródkowej imprezy, koniecznie przekonajcie mój ostatni wpis (klik), w którym starałam się zamieścić inspiracje dla wciąż niezdecydowanych. Obok głównych dań warto położyć także przekąski, które świetnie sprawdzą się do podgryzania, zamiast kupnych paluszków lub czipsów. O wiele zdrowszą (i smaczniejszą!) opcją będą grissini, które robi się bardzo prosto i szybko.
Pewnie zabrzmi to bardzo głupio, ale znalazłam ten przepis w darmowej gazecie, którą dostałam przy okazji robienia zakupów w drogerii. Spodobał mi się on tak bardzo, że postanowiłam koniecznie go wypróbować. Jak to często bywa, zanim zabrałam się za przygotowywanie tych drożdżowych paluchów minęło sporo czasu, a ja prawie przez pomyłkę gazetę wyrzuciłam. Koniec końców, kiedy zrobiłam grissini po raz pierwszy od razu pożałowałam, że tak długo zwlekałam z wcieleniem tego pomysłu. Okazały się tak dobre, że zniknęły w kilka minut, zjedzone mimochodem, gdzieś między pisaniem prac na uczelnię a sprzątaniem pokoju. Jestem pewna, że Wam również zasmakują.


Składniki:
na dwie duże blaszki
  • 255 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7g (opakowanie) suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • + czarnuszka lub gruboziarnista sól do posypania (ewentualnie)
Wykonanie:
Drożdże wsyp do miski, dodaj cukier i wodę, dokładnie połącz i odstaw na kilkanaście minut, by drożdże ruszyły. Po tym czasie Dodaj mąkę, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, aż stanie się sprężyste i miękkie. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie wyłóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkuj na cienki placek i potnij je na cienkie paski (Jeśli ciasto bardzo się rozciąga, to każdy pasek składaj na pół. W ten sposób otrzymasz odrobinę grubsze grissini). Każdy paluszek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wodą i posyp czarnuszką lub solą. Piecz przez około 30 minut w 180 stopniach (do momentu, aż ładnie się zarumienią).

najlepsze grissini

Uwagi:
1. Przepis pochodzi z gazety "Skarb" 10/2014.
2. Ciasto jest elastyczne, że świetnie nadaje się na cienki spód do pizzy.
3. Nie zastosowałam dodatków, o których piszę, jednak uważam, że bardzo dobrze podbiją smak grissini (i na pewno następnym razem je zastosuję).
4. Drożdże suszone można zastąpić 15 g świeżych drożdży.


3 komentarze: