PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

niedziela, 26 kwietnia 2015

Chleb na cydrze z jabłkiem

chleb z jabłkami

Kiedy tylko zobaczyłam w internecie książkę, która reprezentuje w tym roku Polskę na Expo od razu wiedziałam, że będzie to kopalnia inspiracji. Okładka i nazwiska kucharzy, którzy brali udział przy tym projekcie, po prostu powaliły mnie na kolana. W środku także utrzymany jest bardzo wysoki poziom. Nie będzie kłamstwem stwierdzenie, że spędziłam pół wieczora na czytaniu przepisów i gapieniu się na przepiękne zdjęcia zawarte w tej książce. Choć moje serce mocniej zabiło na widok rozdziału poświęconemu kuchni wegańskiej, to jednak kobieta, dzięki której zaczęłam w ogóle przygodę z pieczeniem chleba, zwyciężyła w konkursie o pierwszeństwo spróbowania jej przepisu. Okazał się on tak dobry, że nie mogłabym zatrzymać tej receptury jedynie dla siebie. Dziś podaję Wam przepis na bardzo prosty chleb z jabłkiem i cydrem, z moimi lekkimi modyfikacjami. Mam nadzieję, że pokochacie go tak samo mocno, jak ja.


Składniki:
na jeden bochenek
  • 7 g drożdży suszonych (lub 15 g świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki pszennej, typ 750
  • 100 g mąki pszennej, typ 550 (lub jakiejkolwiek zwykłej mąki)
  • 100 g mąki pszennej, typ 1850 (graham)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml cydru
  • 100 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jabłko
Wykonanie:
Drożdże pokrusz do miski, zasyp cukrem i dodaj połowę wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, by drożdże ruszyły. Jabłko pokrój na małe kawałki (możesz zostawić część do dekoracji, jak na zdjęciu). Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąk i sól, następnie dodaj zaczyn, cydr, olej i jabłko. Wymieszaj i stopniowo dodaj resztę wody. Ciasto powinno być dość luźne. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę. Po tym czasie przełóż chleb do koszyka do wyrastania lub ułóż na blaszce, w środek włóż plaster jabłka i odstaw na kolejną godzinę. Piecz przez około 30 minut w 210 stopniach. Przed pokrojeniem dokładnie ostudź.

chleb na cydrze

Uwagi:
1. Przepis jest autorstwa Elizy Mórawskiej, znanej z bloga White Plate. 
2. Chleb zachowuje świeżość przez około 2 dni.
3. Książka, z której pochodzi przepis:klik.




1 komentarz: