PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 20 listopada 2014

Domowe mleka roślinne

Jeśli od dawna jesteście weganami, to ten wpis pewnie nie powali Was na kolana. Te informacje mogą okazać się przydatne dla tych, którzy dopiero oswajają się z weganizmem i będą mogli się przekonać, że rezygnacja z krowiego mleka nie jest taka straszna! Jeśli wciąż nie wiecie, czym zabielić ulubioną kawę, a szkoda Wam pieniędzy na roślinne mleko sklepowe, koniecznie spróbujcie któregoś z tych! Wszystkie są bardzo tanie (najdroższe, oczywiście, są te z orzechów), smaczne, a co najważniejsze, proste w wykonaniu. Więc na jakie mleko dziś się decydujecie?




podstawowy przepis na roślinne mleko
na około 1 litr 
  • szklanka migdałów / wiórków kokosowych / płatków owsianych / ugotowanego ryżu (biały lub brązowy)
  • 3-4 szklanki gorącej wody
  • cukier i sól (opcjonalnie)
Szklankę produktu na mleko zalej jedną szklanką wrzątku i poczekaj chwilę, aż woda wsiąknie. Dodaj resztę wody i zmiksuj całość (uważaj, by płyn się nie rozlał, co miało miejsce w moim przypadku ;)). Jeśli chcesz, możesz dodać do niego łyżeczkę cukru i/lub odrobinę soli. Przecedź masę przez gazę. Przechowuj je do trzech dni w lodówce. Twoje mleko roślinne jest gotowe!



Uwagi:
1. Scott Jurek w książce "Jedz i biegaj" do mleka ryżowego poleca dodać łyżkę oleju, by je zagęścić. Ja najczęściej ten krok pomijam.
2. Roślinne mleko można przygotować także z innych produktów: orzechów ziemnych, laskowych, nerkowców... Ile osób, tyle smaków i pomysłów. Eksperymentuj!
3. Zamiast cukru możesz dodać odrobinę syropu z agawy, ksylitolu lub innego słodzidła.
4. Warto wypróbować kilka smaków by wybrać swój ulubiony: wszystkie te propozycje różnią się od siebie i nadają się do innych potraw. Ja najbardziej lubię kokosowe pite saute, owsiane w budyniach, ponieważ jest lekko ciągnące się, ryżowe w delikatnych wypiekach (także drożdżowych), a migdałowe z owsianką.
5. Dla odmiany warto czasem do domowego mleka roślinnego dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub kakao



11 komentarzy:

  1. A można z bananem kombinować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, tylko to już nie będzie mleko, a raczej szejk :) Tak czy siak, na pewno będzie smaczne :)

      Usuń
  2. A ja się właśnie zastanawiałam jak zrobić mleko roślinne :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widzisz, przepis jest bardzo prosty. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Dobry pomysł jeżeli ktoś jest uczulony na mleko krowie a bardzo lubi je pić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ukochane to słonecznikowe : D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię, ale nie było już miejsca na kolejną wariację. ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Czy mleko ryżowe ze sklepu, różni się mocno smakiem od takiego domowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... zależy jakie mleko pijesz. Ja uwielbiam to z Rossmanna i wyczuwam różnicę (to sklepowe ma dodatek wanilii chyba i jest odrobinę słodsze). To jedyne różnice, które zauważyłam, ale mimo tego mleko domowe też mi smakuje.

      Usuń
    2. Pije mleko firmy natumi ale te z rossmana kupuje naturalne, a nie waniliowe. Koniecznie sprobuje zrobić sama!

      Usuń