Jeśli od dawna jesteście weganami, to ten wpis pewnie nie powali Was na kolana. Te informacje mogą okazać się przydatne dla tych, którzy dopiero oswajają się z weganizmem i będą mogli się przekonać, że rezygnacja z krowiego mleka nie jest taka straszna! Jeśli wciąż nie wiecie, czym zabielić ulubioną kawę, a szkoda Wam pieniędzy na roślinne mleko sklepowe, koniecznie spróbujcie któregoś z tych! Wszystkie są bardzo tanie (najdroższe, oczywiście, są te z orzechów), smaczne, a co najważniejsze, proste w wykonaniu. Więc na jakie mleko dziś się decydujecie?
podstawowy przepis na roślinne mleko
na około 1 litr
- szklanka migdałów / wiórków kokosowych / płatków owsianych / ugotowanego ryżu (biały lub brązowy)
- 3-4 szklanki gorącej wody
- cukier i sól (opcjonalnie)
Szklankę produktu na mleko zalej jedną szklanką wrzątku i poczekaj chwilę, aż woda wsiąknie. Dodaj resztę wody i zmiksuj całość (uważaj, by płyn się nie rozlał, co miało miejsce w moim przypadku ;)). Jeśli chcesz, możesz dodać do niego łyżeczkę cukru i/lub odrobinę soli. Przecedź masę przez gazę. Przechowuj je do trzech dni w lodówce. Twoje mleko roślinne jest gotowe!
Uwagi:
1. Scott Jurek w książce "Jedz i biegaj" do mleka ryżowego poleca dodać łyżkę oleju, by je zagęścić. Ja najczęściej ten krok pomijam.
2. Roślinne mleko można przygotować także z innych produktów: orzechów ziemnych, laskowych, nerkowców... Ile osób, tyle smaków i pomysłów. Eksperymentuj!
2. Roślinne mleko można przygotować także z innych produktów: orzechów ziemnych, laskowych, nerkowców... Ile osób, tyle smaków i pomysłów. Eksperymentuj!
3. Zamiast cukru możesz dodać odrobinę syropu z agawy, ksylitolu lub innego słodzidła.
4. Warto wypróbować kilka smaków by wybrać swój ulubiony: wszystkie te propozycje różnią się od siebie i nadają się do innych potraw. Ja najbardziej lubię kokosowe pite saute, owsiane w budyniach, ponieważ jest lekko ciągnące się, ryżowe w delikatnych wypiekach (także drożdżowych), a migdałowe z owsianką.
5. Dla odmiany warto czasem do domowego mleka roślinnego dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub kakao
A można z bananem kombinować?
OdpowiedzUsuńPewnie, tylko to już nie będzie mleko, a raczej szejk :) Tak czy siak, na pewno będzie smaczne :)
UsuńA ja się właśnie zastanawiałam jak zrobić mleko roślinne :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńJak widzisz, przepis jest bardzo prosty. Pozdrawiam! :)
UsuńDobry pomysł jeżeli ktoś jest uczulony na mleko krowie a bardzo lubi je pić :-)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane to słonecznikowe : D
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię, ale nie było już miejsca na kolejną wariację. ;) Pozdrawiam!
UsuńCzy mleko ryżowe ze sklepu, różni się mocno smakiem od takiego domowego?
OdpowiedzUsuńHmm... zależy jakie mleko pijesz. Ja uwielbiam to z Rossmanna i wyczuwam różnicę (to sklepowe ma dodatek wanilii chyba i jest odrobinę słodsze). To jedyne różnice, które zauważyłam, ale mimo tego mleko domowe też mi smakuje.
UsuńPije mleko firmy natumi ale te z rossmana kupuje naturalne, a nie waniliowe. Koniecznie sprobuje zrobić sama!
Usuń