PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

niedziela, 17 stycznia 2016

Wegańska gorąca czekolada

Nie ma co się oszukiwać – aura za oknem nie sprzyja wszelkim aktywnościom. Najlepiej jest owinąć się w ulubiony koc, złapać książkę i ciepły napój. A wiadomo, że zimą nic nie smakuje tak dobrze, jak kubek rozgrzewającej czekolady! Napój ten kochają nie tylko dzieci, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Wystarczą słodkie daktyle, odrobina czekolady i kremowe mleko roślinne, by przygotować napój dodający energii i zaspakajający ochotę na słodycze.


Składniki:
na 1 porcję
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (np. sojowego) 
  • 100 g suszonych daktyli
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka gorzkiego kakao lub karobu
  • 2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie)
  • ewentualnie szczypta cynamonu lub odrobina chilli
  • mleko kokosowe i skórka pomarańczowa do podania 


Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem ponad ich poziom i zostawiamy na około godzinę by zmiękły. Po tym czasie miksujemy je na gładką pastę z odrobiną wody, w której się moczyły. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy kakao, czekoladę i pastę daktylową. Czekamy, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą. Dosładzamy wg preferencji, ewntualnie dodajemy odrobinę cynamonu lub chilli. Przelewamy do kubka, dekorujemy mlekiem kokosowym i otartą skórką pomarańczową.

7 komentarzy:

  1. czekolada czekoladą, ale jaki fajowy kubek!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję! To istny antyk, używałam go jako dziecko na koloniach, bo był w zestawie z menażką. ;)

      Usuń
  2. Na taką pogodę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz, że wczoraj tak sobie marzyłam o gorącym kubku kakao/czekolady! <3 trafiłaś z tym wpisem, a w Twoich zdjęciach zakochuje z wpisu na wpis coraz bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Skoro podoba się coraz bardziej, to chyba oznacza, że widać jakieś postępy. ;)

      Usuń