Dziś na blog wjeżdża klasyk gatunku – poczciwa kanapka z twarożkiem! Choć weganie nie jadają nabiału, to z paru roślin i przypraw da się przygotować pastę o podobnym charakterze. Jeśli poda się ją z ulubionym pieczywem (u nas ostatnio króluje chleb żytni ze śliwką), pieczonymi burakami i awokado, otrzymuje się kanapkę godną naśladowania! Śmiało zawijajcie je w papier, zabierajcie do pracy czy na uczelnię i częstujcie znajomych. Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by się im oparł.
Składniki:
na około 8 kanapek
twarożek
- 100 g nerkowców
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki wody
- szczypta soli i pieprzu
buraczki
- 1-2 buraczki
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- kilka igiełek rozmarynu (opcjonalnie)
dodatkowo
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ulubione pieczywo
Wykonanie:
Nerkowce zalej wrzątkiem i mocz przez minimum godzinę.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraczki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki lub za pomocą obieraczki do warzyw poszatkuj na cienkie plasterki. Obtocz je dokładnie w oliwie, soli i pieprzu, posyp rozmarynem. Piecz na papierze do pieczenia; ćwiartki przez około 30-40 minut (aż będą miękkie), plasterki około 5 minut (tak, by się nie przypaliły i były chrupiące).
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraczki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki lub za pomocą obieraczki do warzyw poszatkuj na cienkie plasterki. Obtocz je dokładnie w oliwie, soli i pieprzu, posyp rozmarynem. Piecz na papierze do pieczenia; ćwiartki przez około 30-40 minut (aż będą miękkie), plasterki około 5 minut (tak, by się nie przypaliły i były chrupiące).
Awokado pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Namoczone nerkowce odsącz, zmiksuj z resztą składników, pod koniec dodając siemię lniane. Jeśli masa ciężko się miksuje, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody.
Kanapki smaruj pastą, a na wierzchu układaj pokrojone buraki i awokado.
Uwagi:
1. Płatki drożdżowe nadają paście serowego smaku. Nie da się ich niczym zastąpić.
2. Dodaję do masy siemię lniane, by twarożek nie był całkowicie gładki. Jeśli wolicie pasty gładziutkie jak pupcia niemowlaka to pomińcie ten dodatek.
3. Nie warto odpalać piekarnika, by upiec dwa buraczki. Lepiej na tej samej blaszce ułożyć także pokrojone i obrane ziemniaki, czosnek, marchewkę, pietruszkę czy po prostu więcej buraczków. Pieczone warzywa nabierają słodyczy i niesamowitego aromatu. Można z nich przygotowywać zupy, pasty, a także jeść z sosem i sałatą.
Nie da się odmówić takiej kanapki :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie! :)
UsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńjestem ogromną miłośniczką kanapek, chleb zawsze mam w szafce - najlepiej domowy, a jak nie ma to z ulubionej, sprawdzonej piekarni :) ostatnimi czasy często zjadam na słodko, ale takie kanapki jak zaprezentowałaś zawsze znajdą miejsce w moim "menu dnia" :D twarożek z nerkowców to najlepszy twarożek jaki dotąd robiłam <3
OdpowiedzUsuńAhhh te pieczone buraczki, taka kanapka to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńTa kanapka ma w sobie wszystko, co kocham. Well done! :)
OdpowiedzUsuń