PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 22 października 2015

Jesienny syrop dyniowy

Dyniowy szał trwa u mnie w najlepsze. Gdybym tylko miała czas (i cztery żołądki), jadłabym ją codziennie w innym wydaniu. Jej smak jest tak uniwersalny, że można wykorzystać ją do praktycznie każdego dania, nie wspominając o napojach, w których dynia sprawdza się idealnie.

Chyba każdy słyszał o kawie dyniowej, którą jesienią można dostać praktycznie w każdej kawiarni. Pachnie korzennymi przyprawami, rozgrzewa i grzechem jest nie wypić choć jednego kubka o tej porze roku. Czy da się przygotować podobny (a nawet lepszy!) napój w domu, bez chemicznych dodatków i cukru? Pewnie, że tak! Wystarczy odrobina purée, przyprawy i chwila gotowania, by cieszyć się pysznym smakiem syropu dyniowego.



Składniki:
  • 200 g purée z dyni
  • 300 ml wody
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/4 łyżki kardamonu
  • 1/5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżki mielonych goździków
  • 1/2 łyżki esencji waniliowej
Do garnuszka wlej wodę, purée i przyprawy. Postaw na gazie i podgrzewaj przez około 15 minut. Po tym czasie przelej płyn przez gazę (lub sitko z maleńkimi oczkami) i jeszcze ciepły wlej do butelki. Przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie. Syrop świetnie smakuje z czarną kawą, a także z ciepłym mlekiem.



Uwagi:
1. Purée z dyni to nic innego niż ugotowana lub upieczona dynia, która jest następnie zmiksowana. Jeśli przygotowuję je z dyni pieczonej, kroję ją na kawałki i piekę przez około 20-30 minut w 200 stopniach. Jeśli decyduję się na gotowanie, robię to przez około 10-15 minut, aż dynia będzie miękka.
2. Zamiast przypraw można użyć gotowej mieszanki do piernika.
3. Słodycz można regulować poprzez dodanie większej lub mniejszej ilości syropu z agawy (lub miodu).
4. Warto przelać syrop przez gazę lub sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek dyni czy niedokładnie zmielonych przypraw. Na pierwszym zdjęciu widać kawałki dyni, którą niedokładnie zblendowałam (a potem prawie się nią udusiłam). Okropne uczucie, nie polecam.

2 komentarze:

  1. idealny do deserów, koktajli, czy gorącej czeko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest i przepis na syrop <3 nic dodać, nic ująć - muszę go zrobić!! :)

    OdpowiedzUsuń