Czy istnieje lepsze śniadanie niż owsianka? Moim zdaniem nie. Nie ma nic lepszego, niż zacząć dzień od pożywnej i gęstej miseczki płatków owsianych z owocami i bakaliami. Od lat, zwłaszcza jesienią i zimą, uwielbiam te rozgrzewające śniadania, po których jest się najedzonym na ładnych parę godzin. Moją najulubieńszą wersję pokazywałam Wam prawie rok temu, a dziś przyszedł czas na wykorzystanie jesiennych smaków.
Do przepisu, który pojawił się w mojej głowie już jakiś czas temu, wykorzystałam jabłka zerwane w dzikim sadzie. Słodka owsianka o cynamonowym zapachu od pierwszych chwil spędzonych w piekarniku pozytywnie nastraja i budzi domowników na śniadanie. Świetnie spisze się na leniwy, niedzielny poranek, a przygotowana wcześniej może stanowić szybkie i sycące śniadanie w ciągu tygodnia.
Składniki:
na trzy porcje
- 3 duże jabłka
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodzidła)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do garnuszka wsyp płatki, zalej mlekiem i dodaj rodzynki oraz posiekane orzechy. Gotuj na małym gazie, aż płatki wchłoną płyn. Dodaj do nich syrop z agawy i cynamon. W międzyczasie odetnij górę jabłek (mniej więcej 1 cm) i łyżką wydrąż ostrożnie środek. Uważaj, by nie przebić skórki. Napełnij jabłka owsianką i piecz przez 15 minut z odkrytym środkiem, a następnie 20 minut z nałożoną "czapeczką" jabłkową. Podawaj na ciepło.
Uwagi:
1. Orzechy możesz zastąpić swoimi ulubionymi, a rodzynki żurawiną lub całkowicie je pominąć.
2. Dla całkowitej rozpusty podawaj pieczone jabłka z gałką lodów.
kwintesencja jesieni!! mogłabym tą owsiankę zapiekać codziennie :) kocham jabłka, kocham te aromaty, kocham ten sezon! :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe! Taka owsianka to maksimum jesieni w jednym ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/