PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

wtorek, 29 września 2015

Dyniowe curry z żurawiną

W Indiach nie byłam, curry tam nie jadłam. Nie wiem, jakie przyprawy znajdowały się w tej potrawie od dawien dawna, a jakie zostały wprowadzone po pewnym czasie. Wiem za to, jakie curry lubię najbardziej i że najchętniej robię je jesienią. Lubię, gdy jest łagodne, słodkawe i pięknie pachnie mlekiem kokosowym. Dobór warzyw to loteria  do tego jednogarnkowca pasują praktycznie wszystkie, zaczynając od ziemniaków, na brukselce i kalafiorze kończąc. Dziś postawiłam na sezonową dynię i słodką żurawinę, która jest wprost idealna do tego przepisu. Z takim curry deszcze i chłodny, jesienny wiatr nie są mi straszne.





Składniki:
na dwie duże porcje

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g dyni (bez pestek i miąższu)
  • 250 g pomidorów
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 papryczki chilli (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • ryż do podania
Wykonanie:
Dynię pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pomidory natnij na krzyż i zalej wrzątkiem, a następnie ściągnij z nich skórkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Po około 2-3 minutach dodaj wszystkie przyprawy i praż przez kolejną minutę. Następnie do garnka dodaj suszoną żurawinę i dynię. Wlej mleko kokosowe i wodę, po chwili dodaj pomidory. Duś pod przykryciem przez około 20 minut (aż dynia będzie miękka). Podawaj z ryżem i listkami kolendry.

dyniowe curry


Uwagi:
1. Zamiast przypraw możesz użyć gotowej pasty curry. W ostateczności posłuż się gotową przyprawą curry.
2. W wersji łagodnej zrezygnuj z chilli. W wersji ostrej  dodaj go odrobinę więcej.

4 komentarze:

  1. u mnie też króluje dynia, bardzo ciekawe połączenie z żurawiną; będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia i żurawina to bardzo wdzięczne połączenie, wypróbuj koniecznie!

      Usuń
  2. Z żurawiną? Brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń