PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

sobota, 1 sierpnia 2015

Najlepsze wegańskie jagodzianki

Latem nigdy nie mogę się zdecydować, co kupić na straganie. Najchętniej brałabym wszystko, w ilościach hurtowych, by wieczorem móc usiąść z miseczką wakacyjnych smakołyków na balkonie i oglądać zachód słońca. Rano wyciągam z lodówki kostkę drożdży, rozrabiam je z ciepłym płynem i zagniatam ciasto. Część przeznaczam na drożdżówki z malinami, resztę formuję w zgrabne kulki i robię z nich jagodzianki. Przyznaję, że nigdy nie smakowały mi te kupne - zawsze były twardawe, z niebotyczną toną lukru i skromną ilością jagód. Od kiedy mam książkę Elizy Mórawskiej "O Chlebie" z mojego piekarnika wciąż dolatują oszałamiające zapachy, a ja prawie codziennie zjadam na śniadanie domowe pieczywo. Jagodzianki, które dziś Wam pokazuję, także pochodzą z tej książki. Lepszych nie jadłam i eksperymentować raczej nie będę – ten przepis jest idealny, więc łapcie słoiczek jagód, odrobinę mąki i chodźcie przygotować sobie pyszne śniadanie.




Składniki:

ciasto:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 450 g dowolnej mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 100 g margaryny wegańskiej 
  • 120 g gotowanych, ostudzonych i utłuczonych ziemniaków
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki jagód
Wykonanie:
Drożdże rozkrusz w misce, zasyp dwoma łyżkami cukru i łyżką ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Kiedy drożdże ruszą, dodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, Jeśli czujesz, że ciasto jest zbyt mokre, dodaj odrobinę mąki (tutaj wiele zależy od tego, jak mokre są ziemniaki). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1-1,5 h do wyrastania w ciepłym miejscu. W międzyczasie opłucz jagody i zasyp je cukrem. Kiedy ciasto będzie już gotowe, podziel je na 9-12 części, każdą uformuj dłońmi na kształt bułeczki, po czym spłaszcz i nasyp do środka łyżeczkę jagód. Następnie złącz rogi i tak przygotowane jagodzianki ostaw na kolejne 30 minut do wyrastania. Przed włożeniem ich do piekarnika posmaruj je wodą i piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut.

Uwagi:
1. Przepis pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej. Jedyne modyfikacje, które zastosowałam, to zmiana mleka zwykłego na roślinne i masła na margarynę.
2. Wegańska margaryna to np. Alsan (dostępna w sklepach z eko żywnością). Jeśli nie masz takiej pod ręką, użyj oleju kokosowego lub słonecznikowego.
3. W zależności od tego, jak mokre są ziemniaki, będzie zależało, ile mąki trzeba dodać. Autorka przepisu zaleca, by ziemniaki były przygotowane dzień wcześniej, dzięki czemu ciasto ma lepszą konsystencję.
4. Ciasto jest na tyle uniwersalne (i pyszne!), że może posłużyć także jako baza do drożdżówek z różnymi owocami.


7 komentarzy:

  1. Drożdżowe z ziemniakami? Wow! :D Przepiękne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ziemniaki w drożdżówkach to najlepszy patent, żeby zachowały dłużej świeżość. :)

      Usuń
  2. świetny pomysł z tymi ziemniakami... tak mnie pokusiłaś jagodziankami, że mam ochotę iść upiec już teraz, tylko jagód brak! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie niedawno upiekłyśmy bułeczki z jagodami i malinami ale nie pomyślałyśmy o ziemniaczkach. Koniecznie musimy wypróbować Twoją wersję jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbujcie koniecznie! Robiłam je na akcję karma wraca i tam zrobiły niezłą furorę. :)

      Usuń
  4. Ależ one wyglądają.. Po prostu CUDNE :D

    OdpowiedzUsuń