PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 16 lipca 2015

4 sposoby na lody bananowe

Przyznaję szczerze, że nie wyobrażam sobie inaczej zacząć dnia, niż od zjedzenia miski lodów. Od początku czerwca jestem zakochana w mrożonych bananach z dodatkami i bez względu na pogodę czy to deszcz, czy skwar  jem je z taką samą przyjemnością i chętnie eksperymentuję z ich smakiem. Najfajniejsze jest w nich to, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Wieczorem wystarczy wrzucić pokrojone banany do zamrażarki, z samego rana wyciągnąć je i poczekać, aż odrobinę zmiękną. W międzyczasie można na spokojnie poćwiczyć jogę, wziąć prysznic lub poleżeć w ciepłej pościeli z ciekawą książką (wakacje rządzą się swoimi prawami, więc wszystkie opcje dozwolone!). Ten wpis traktujcie jak luźną inspirację; zebrałam tu własne ulubione połączenia, które królują w mojej kuchni ostatnimi czasy.

Jestem ciekawa, jaki wariant lodów bananowych Wy lubicie najbardziej?
 lody bananowe


Składniki:
na porcję dla jednej osoby
  • 2-3 dojrzałe banany (w kropeczki)
Dodatki:
  • 1) czerwone porzeczki, 1 łyżka mleka kokosowego i wiórki kokosowe
  • 2) 1 łyżka masła migdałowego, cynamon i płatki migdałów
  • 3) jagody i tymianek srebrny (ma piękny, cytrusowy zapach!)
  • 4) 1 łyżka karobu, kilka namoczonych daktyli
Wykonanie:
Banany obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i schowaj na kilka godzin lub na całą noc do zamrażarki. Rano je wyciągnij i odstaw na około 30-40 minut, by odrobinę zmiękły (jeśli nie boisz się o swój blender, możesz ominąć ten krok). Po tym czasie dołóż dodatki i zmiksuj całość na gładką, lodową masę. Zjadaj od razu, z uśmiechem na ustach!



13 komentarzy:

  1. Ciekawe pomysły! Jakoś zapomniałam ostatnio o lodach bananowych i muszę to koniecznie zmienić! Ten tymianek mnie urzekł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten tymianek jest moim odkryciem ostatnich tygodni, dodaję go praktycznie do wszystkiego, bo pachnie cudnie!

      Usuń
  2. uwielbiam te lody! banany zawsze mam zamrożone i jem gdy tylko przyjdzie mi na nie ochota :) najbardziej polubiłam wersję z awokado - są wtedy takie kremowe, a do tego jeszcze zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z awokado! Do wypróbowania niedługo! :)

      Usuń
  3. Mogę się całkowicie, z pełną odpowiedzialnością, w stu procentach utożsamić z całym pierwszym akapitem - te lody to życie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że formuje się nam tutaj całkiem spora drużyna lodożerców! <3

      Usuń
  4. Ja zrobiłam ostatnio z czereśniami i kapką mleka owsianego - pyszne :) Jeszcze kardamon by się tylko przydał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko, co z kardamonem, smakuje jak niebo w gębie!

      Usuń
  5. Mrożonego banana przemycam gdzie tylko się da. Wersja lodowa i tak pozostaje dla mnie mistrzowska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My uwielbiamy połączenie bananów z masłem orzechowym oraz z jeżynami lub jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat wszystko mam w lodówce, więc jutro wypróbuję! :)

      Usuń
  7. Mistrzowskie połączenia! Tyle smaków w jednym miejscu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybrałam tylko te najlepsze, żeby każdy mógł wybrać coś dla siebie! :)

      Usuń