Przyznaję szczerze, że nie wyobrażam sobie inaczej zacząć dnia, niż od zjedzenia miski lodów. Od początku czerwca jestem zakochana w mrożonych bananach z dodatkami i bez względu na pogodę –czy to deszcz, czy skwar – jem je z taką samą przyjemnością i chętnie eksperymentuję z ich smakiem. Najfajniejsze jest w nich to, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Wieczorem wystarczy wrzucić pokrojone banany do zamrażarki, z samego rana wyciągnąć je i poczekać, aż odrobinę zmiękną. W międzyczasie można na spokojnie poćwiczyć jogę, wziąć prysznic lub poleżeć w ciepłej pościeli z ciekawą książką (wakacje rządzą się swoimi prawami, więc wszystkie opcje dozwolone!). Ten wpis traktujcie jak luźną inspirację; zebrałam tu własne ulubione połączenia, które królują w mojej kuchni ostatnimi czasy.
Jestem ciekawa, jaki wariant lodów bananowych Wy lubicie najbardziej?
Jestem ciekawa, jaki wariant lodów bananowych Wy lubicie najbardziej?
Składniki:
na porcję dla jednej osoby
- 2-3 dojrzałe banany (w kropeczki)
Dodatki:
- 1) czerwone porzeczki, 1 łyżka mleka kokosowego i wiórki kokosowe
- 2) 1 łyżka masła migdałowego, cynamon i płatki migdałów
- 3) jagody i tymianek srebrny (ma piękny, cytrusowy zapach!)
- 4) 1 łyżka karobu, kilka namoczonych daktyli
Wykonanie:
Banany obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i schowaj na kilka godzin lub na całą noc do zamrażarki. Rano je wyciągnij i odstaw na około 30-40 minut, by odrobinę zmiękły (jeśli nie boisz się o swój blender, możesz ominąć ten krok). Po tym czasie dołóż dodatki i zmiksuj całość na gładką, lodową masę. Zjadaj od razu, z uśmiechem na ustach!
Ciekawe pomysły! Jakoś zapomniałam ostatnio o lodach bananowych i muszę to koniecznie zmienić! Ten tymianek mnie urzekł!
OdpowiedzUsuńTen tymianek jest moim odkryciem ostatnich tygodni, dodaję go praktycznie do wszystkiego, bo pachnie cudnie!
Usuńuwielbiam te lody! banany zawsze mam zamrożone i jem gdy tylko przyjdzie mi na nie ochota :) najbardziej polubiłam wersję z awokado - są wtedy takie kremowe, a do tego jeszcze zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z awokado! Do wypróbowania niedługo! :)
UsuńMogę się całkowicie, z pełną odpowiedzialnością, w stu procentach utożsamić z całym pierwszym akapitem - te lody to życie <3
OdpowiedzUsuńWidzę, że formuje się nam tutaj całkiem spora drużyna lodożerców! <3
UsuńJa zrobiłam ostatnio z czereśniami i kapką mleka owsianego - pyszne :) Jeszcze kardamon by się tylko przydał.
OdpowiedzUsuńWszystko, co z kardamonem, smakuje jak niebo w gębie!
UsuńMrożonego banana przemycam gdzie tylko się da. Wersja lodowa i tak pozostaje dla mnie mistrzowska :)
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy połączenie bananów z masłem orzechowym oraz z jeżynami lub jagodami :)
OdpowiedzUsuńAkurat wszystko mam w lodówce, więc jutro wypróbuję! :)
UsuńMistrzowskie połączenia! Tyle smaków w jednym miejscu ;)
OdpowiedzUsuńWybrałam tylko te najlepsze, żeby każdy mógł wybrać coś dla siebie! :)
Usuń