PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

niedziela, 24 maja 2015

Wegańskie drożdżówki z lemon curd i truskawkami

Ostatnio pracuję na potrójnych obrotach i gdyby nie fakt, że od czasu do czasu ktoś mi przypomni, że powinnam zjeść coś porządniejszego niż bagietka z oliwą albo batonik energetyczny, to pewnie zapomniałabym, jak smakują banany i szpinak. I choć obiecywałam sobie, że w weekendy porządnie odpocznę i wyśpię się za wszystkie czasy, to wczoraj z samego rana pobiegłam na siłownię, a dzisiaj wyciągnęłam z lodówki drożdże, odmierzyłam mąkę i wodę, by zagnieść na śniadanie ciasto drożdżowe.
Chyba każdy, kto przestaje spożywać nabiał, prędzej czy później tęskni za smakiem drożdżówki, którą przecież tak łatwo dostać w pierwszej lepszej piekarni. Jednak jeśli ma się pod ręką kilka składników, odrobinę wolnego czasu i sezonowe owoce (w moim przypadku są to pierwsze, polskie truskawki!), poranna kawa nie musi być wypijana w towarzystwie zwykłej owsianki. Co powiecie na słodkie bułeczki z kwaśnym kremem i świeżymi owocami, które idealnie pasują do leniwego, wiosennego poranka? Ja zawsze jestem na tak. Bo czemu by nie spróbować upiec drożdżówek w domu?





Składniki
na 4 duże lub 6 małych porcji
  • 15 g świeżych drożdży (lub paczuszka 7g suszonych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju


na lemon curd:
  • 4 eko cytryny
  • 2 łyżki mleka kokosowego 
  • 1 łyżka oleju (może być kokosowy lub rzepakowy)  
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki (mogą być czubate) mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • świeże truskawki
  • świeże zioła
Wykonanie:
Drożdże wsyp do miski, dodaj łyżkę cukru i mieszaj tak długo, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na kilka minut, po czym dodaj resztę cukru, letnie mleko, mąkę, a na końcu olej. Zagniataj ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie przywierało do dłoni. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 4 lub 6 części (w zależności od tego, ile chcesz drożdżówek) i rozciągnij tak, by na środku ciasto było cienkie, a po bokach znacznie grubsze. Piecz na papierze do pieczenia przez około 40 minut w 180 stopniach. 
W czasie, gdy drożdżówki są w piekarniku, przygotuj krem. Cytryny wyparz i wyszoruj, po czym zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Do rondelka dodaj wszystkie składniki, ustaw na małym palniku i ugotuj cały czas mieszając trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Kiedy krem będzie bardzo gęsty, zestaw go z palnika. 
Wyciągnij drożdżówki i ostudź. W środek każdej nakładaj krem i pokrojone truskawki. Całość możesz posypać świeżą miętą, szałwią lub melisą.



Uwagi:
1. Polecam używanie eko cytryn (dostępnych np. w lidlu), ponieważ zwykłe chłoną wszystkie pestycydy i jedzenie ich ze skórką jest niezdrowe.
2. Truskawki, w zależności od sezonu, można zamienić na inne słodkie owoce: brzoskwinie, nektarynki, co tylko dusza zapragnie.


6 komentarzy:

  1. zawsze myślałam nad przepisem na wegański lemon curd i aż się ucieszyłam, gdy natrafiłam na niego u Ciebie! z przyjemnością zrobię go w domu, a drożdże pewnie też pokuszą to i drożdżówki będą! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja nigdy nie jadłam normalnego lemon curd? Robiłam go pierwszy raz jakieś 5 lat temu i już wtedy próbowałam wegańskiej opcji. Starałam się dzisiaj znaleźć ten przepis, bo był super, ale niestety, musiałam stworzyć nowy (choć i tak wyszedł fajny!).

      Usuń
  2. Bardzo, bardzo klimatyczne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają :) Lemon curd to dla nas tajemnica bo za cytrusami w wypiekach nie przepadamy ale do drożdżówek na mleku koksowym może być ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń