PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

środa, 14 stycznia 2015

Śniadanie mistrzów: zimowa granola

Jeśli śledzicie moje wpisy, możecie zauważyć, że w styczniu dużo czasu poświęcam śniadaniom i w ogóle porankom. Nie od dziś wiadomo, że dobre śniadanie to podstawa udanego dnia (trzymam się tej zasady bardzo mocno). Jeśli, jak ja, uwielbiacie słodkie, leniwe i zdrowe śniadania, ten przepis przypadnie Wam do gustu. Dałam do tej granoli tylko te składniki, które nieodzownie kojarzą mi się z zimą: gorzka czekolada, na którą apetyt mam tylko o tej porze roku, orzechy laskowe przywiezione z domu dziadków, suszona żurawina, bez której nie ma idealnych, świątecznych wypieków. Wszystko to zapieczone i posypane wiórkami kokosowymi (jakkolwiek tanio to nie zabrzmi, one naprawdę przypominają mi płatki śniegu). Przyznacie, że brzmi jak idealne zimowe śniadanie?

wegańska, zimowa granola

Składniki:
na duży słoik granoli

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1 tabliczka czekolady (100g)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju (najlepiej kokosowego lub słonecznikowego)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (ewentualnie wody)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
W dużej misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane i otręby pszenne. W rondelku podgrzej mleko, łyżkę oleju, syrop z agawy i połowę tabliczki czekolady. Kiedy czekolada już się rozpuści i płyn będzie gładki, zalej nim przygotowane wcześniej płatki. Do masy dodaj orzechy laskowe i połowę wiórków kokosowych. Masa z łatwością powinna być lepka i tworzyć małe grudki. Jeśli jest zbyt płynna, dodaj odrobinę płatków, jeśli odwrotnie, uzupełnij łyżką mleka. Piecz przez około 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Co jakiś czas granolę trzeba przemieszać, by równomiernie się zarumieniła. Po ostudzeniu dodaj do niej resztę składników: posiekaną drobno czekoladę, suszoną żurawinę i wiórki kokosowe. Przechowuj w słoiku.



9 komentarzy:

  1. O, uwielbiam domowe granole!
    I dawno zadnej nie poczynilam, a czekoladowo? Zawsze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada jest dobra zawsze i we wszystkim. Od tej zasady wyjątków nie ma. ;)

      Usuń
  2. dla mnie poranki to najlepsza pora na pyszny posiłek, a z taką granolą nie tylko smacznie, ale i zdrowo! domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna musi być ta granola patrząc na skład ;) Jak tylko zjem moją (ogólnosezonową :P) to zrobię coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne! Dodałam jeszcze do tego migdały, a orzechy laskowe zastąpiłam włoskimi, bo tylko takie miałam w domu. :) Coś czuję, że szybko u mnie zniknie ta granola. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie przepiękne zdjęcia! Aż chce się zjeść monitor!!!

    OdpowiedzUsuń