PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 17 grudnia 2015

Pasta soczewicowa z makiem

Zastanawialiście się kiedyś, co można zrobić z makiem oprócz tradycyjnego makowca? Ja owszem. Od tygodnia głowiłam się, co zrobić z ziarenkami, które kupiłam już ponad rok temu i wciąż ich nie wykorzystałam. Było ich za mało na przygotowanie słodkiej masy makowej, nie po drodze mi było też z plackami czy owsianką. A że w lodówce czekała reszta ugotowanej soczewicy, pomyślałam, że zaryzykuję i połączę ze sobą te dwa smaki.

Okazało się, że połączenie soczewicy, maku i sosu sojowego to jedno z najlepszych rozwiązań, jakie kiedykolwiek przyszło mi do głowy. Początkowe obawy szybko odeszły, a ja musiałam dogotowywać kolejną porcję strączków, bo pasta bardzo nam zasmakowała. Na pewno przypadnie do gustu także tym, którzy lubią wytrawne smaki z odrobiną słodyczy przełamanej aromatem wędzonych śliwek. Kto wie, może polubicie ją tak bardzo, że przygotujecie ją na świąteczny stół?



Składniki:
na około 8 kanapek
  • 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 łyżki maku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (u mnie tamari)
  • sól i pieprz
  • 4-5 wędzonych śliwek
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub cukry trzcinowego
Wykonanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na oleju razem z liściem laurowym, jałowcem i syropem z agawy. Kiedy będzie już zarumieniona, wyciągnij przyprawy i dorzuć na patelnię sos sojowy i mak, a po chwili soczewicę, by jak najwięcej wody odparowało. Masę przełóż do blendera, zmiksuj i przypraw do smaku. Na koniec dodaj pokrojone w drobną kostkę śliwki. Podawaj z ulubionym pieczywem,

Uwagi:
1. Jeśli nie lubisz wędzonej śliwki, zrezygnuj z niej. Opcją dla bardziej odważnych będzie zastąpienie ich w połowie suszonymi daktylami. Pasta będzie miała wtedy słodszy smak (co mnie bardzo odpowiada, A. z kolei woli podstawową wersję).
2. Masę możesz także zapiec przez około 30-40 minut w 180 stopniach, by otrzymać soczewicowo-makowy pasztet.


5 komentarzy:

  1. Z makiem ? Przyznam, że ciekawy pomysł ;3

    OdpowiedzUsuń
  2. … WOW! must eat jak dla mnie :) i zdjęcia piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! I spróbuj koniecznie tego połączenia, nie zawiedziesz się! :)

      Usuń