PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

sobota, 20 grudnia 2014

Bezglutenowe ciasto jaglane bez pieczenia

Dziś mam propozycję dla wszystkich tych, którzy odrobinę przysnęli i zapomnieli o świątecznych wypiekach. Albo dla tych, którzy chcą zerwać z rutyną i zaproponować rodzinie zgoła niecodzienne ciasto. Albo po prostu dla tych, którzy nie mają piekarnika lub bardzo się z nim nie lubią. Oto delikatna masa jaglana na prostym spodzie, która z powodzeniem może zastąpić sernik (choć moim zdaniem odrobinę różni się w smaku od wypieku z twarogiem) na świątecznym stole. U mnie będzie na pewno. A u Was?

wegańskie ciasto bez pieczenia



Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 25 cm

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/3 - 1/2 szklanki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szklanka daktyli
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
Wykonanie:
W pierwszej kolejności zrób spód: daktyle zalej wrzątkiem a orzeszki podpraż na suchej patelni. Przesyp je do blendera i krótko zmiksuj, aż zrobi się z nich proszek. Dodaj odsączone daktyle i połącz z proszkiem tak, by masa przypominała mokry piasek. Jeśli jest za sucha, dodaj łyżkę wody z moczenia daktyli. Masę wyłóż na dno foremki i odstaw do zamrażarki na 10 minut.
Czas na masę: kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, przesyp do rondelka i ugotuj w 2 szklankach wody lub mleka roślinnego i ostudź. Chłodną kaszę przełóż do miski, dokładnie zmiksuj i dodaj resztę składników. Możesz ponownie zmiksować tak, by masa nie miała żadnych grudek. Wyłóż do foremki i schowaj do lodówki co najmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego!

wegańskie ciasto bez pieczenia


Uwagi:
1. Mleko kokosowe przed użyciem powinno stać w lodówce przez dobę (lub krócej) w zamrażarce. Chodzi o to, by zrobiło się kremowe i twarde. Domowe mleko kokosowe, niestety, nie nadaje się do tego przepisu.
2. Jeśli jesteś uczulona/y na orzeszki ziemne, zmień je na bezglutenowe płatki owsiane. Ciasto wyjdzie równie smaczne!
3. Do masy możesz dodać rodzynki (jeśli chcesz, by bardziej przypominała sernik) lub inne bakalie. W takim wypadku radziłabym zrezygnować z robienia spodu, który podałam w przepisie. Zamiast niego na dno blaszki wysyp krakersy lub ułóż pokruszone ciasteczka.



16 komentarzy:

  1. takim ciachem to bym nie pogardziłam, nawet poza świętami - jest świetne! :) myślę, że pokombinuję trochę i może znajdzie się miejsce dla ciasta z jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co jest z kaszy jaglanej, a z dodatkiem mleka kokosowego to już musi być zupełnie bajeczne :) I ten orzechowo - daktylowy spód... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli kochasz kaszę to rób koniecznie! Na pewno nie będziesz żałować :)

      Usuń
  3. przepyszna propozycja i przy tym jaka zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowie to dla mnie świąteczny priorytet, ciacho musi być odpowiednie dla matki karmiącej :)

      Usuń
  4. Przez Ciebie pewno zrobię i 15stą potrawę na wigilię... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz cudniasty blog! a tu jeszcze takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne wykonanie, w smaku pewnie również rewelacja.. :)! Zapraszam do mnie na fitjestgit.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest jak sernik? Czuć, że to kasza? Ciekawi mnie to ciasto, jednak domownicy są wybredni i boje się, że im nie posmakuje albo konsystencja zrazi. A wygląda przez swoją prostotę obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie smakuje do końca jak sernik, choć nie czuć też, że to kasza. Wszystko zależy od tego, jak dokładnie zmielisz masę i jak ją doprawisz. Jeśli boisz się reakcji domowników, przygotuj mniejszą porcję i sprawdź, jaka będzie reakcja. :)

      Usuń
    2. A jak udekorowałaś całe ciasto? Zrobię. :D Mi tam posmakuje i to najważniejsze na razie moje wegańskie ciastka smakują. ;D

      Usuń
    3. Posypałam podprażonymi orzechami. Czasem też roztapiam czekoladę i polewam nią ciacho. :)

      Usuń