PRZENOSINY

Zapraszam na mojego nowego bloga http://klaudiaosiak.pl oraz na newsletter!

czwartek, 6 listopada 2014

Zupa krem z selera z tahini

Uwielbiam wszelkie zupy. Zmiksowane, te z kawałkami warzyw, z kaszami, ziemniakami, dziwaczne i te najprostsze. Rok temu, kiedy po prawie 10 godzinach jazdy pociągiem na Śląsk dostałam talerz gorącej zupy, byłam najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. Jadłam jak opętana, talerz pełen bulionu i warzyw wydawał mi się wtedy wręcz darem od losu. Było zimno, mokro, słońce prawie nie świeciło, a ja już musiałam wyciągnąć zimową kurtkę z szafy.
Z dzisiejszą zupą jest inaczej, bo aura też odmienna. Postanowiłam zmierzyć się z dość zapomnianym i odrzuconym (przyznać się, kto dodaje go wyłącznie do wywaru?) selerem i nadać mu nową twarz. Żeby zupa nabrała odrobiny słodyczy, dodałam do niej także gruszki,
a tahini sprawiło, że stała się ona bardziej kremowa. Całość jest delikatna, subtelna, wręcz idealna na tegoroczną, ciepłą jesień.



Składniki
 4 porcje:
  • kilogramowa bulwa selera
  • 1 cebula
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki tahini (masła sezamowego)
  • sól
  • pieprz
Warzywa i gruszkę obierz ze skórki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oleju. Kiedy już się zarumieni, dodaj posiekane seler i gruszkę, smaż przez chwilę, aż seler będzie ładnie pachniał. Następnie dodaj wodę i duś przez około 20 minut, aż seler zmięknie. Po tym czasie zmiksuj wszystko blenderem, dodaj tahinę, sól i pieprz (wg uznania) i zmiksuj jeszcze raz. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt rzadka gotuj jeszcze chwilę.
Smacznego.


Uwagi:
1. Tahini to pasta sezamowa, którą możesz zrobić w domu lub kupić w sklepie gotową.
Jeśli decydujesz się na kręcenie własnej pasty to pamiętaj, że może ona wyjść lekko gorzka (zależy to od ziaren, których użyjesz).

2. Z dodatku tahini można zrezygnować i zupa wciąż będzie smaczna, jednak nie będzie to już to samo danie.


3 komentarze:

  1. czy moge podsmazyc na patelni i potem wrzucic do garnka? czy w kazdym garnku mozna podsmazac czy zwykly garnek sie nie nadaje do tego! pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy moge podsmazyc na patelni i potem wrzucic do garnka? czy w kazdym garnku mozna podsmazac czy zwykly garnek sie nie nadaje do tego! pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz podsmażyć na patelni, ale warto wtedy wlać na nią odrobinę wody, wymieszać i wlać do garnka z zupą (aby cały aromat nie został na patelni). Ja mam garnki teflonowe i spokojnie można w nich podsmażać, na innych może być potrzeba dodania większej ilości tłuszczu. Jeśli się boisz to spokojnie zastosuj patelnię :)

      Usuń